Feltérképeztük :)

Sikeres virtuális mobilitások valósultak meg a svéd múzeumi partnerintézmények munkatársaival. (Koltay Erika, Bodnár Katalin)

Sajnos a terveket egyik napról a másikra átírhatja pandémia – ezzel immáron második alkalommal szembesültünk. A személyes találkozás lehetősége helyett a virtuális mobilitás lehetőségével éltünk, ami (bár jóval korlátozottabb) az elképzeléseinkhez képest jóval meghaladta az elvárásainkat. Virtuális sétánk során meglátogattuk Stockholmi Történeti Múzeumot, amely öt intézményből álló, komplex közgyűjtemény. Egy igen gazdag prezentáció és a stockholmi Városi Múzeum munkatársainak segítségével számos sétát ismerhettünk meg, kiváló példákat a helyi civil közösségekkel való együttműködésre. Felkerestük a stockholmi Néprajzi Múzeumot, amely további három múzeummal együtt alkot egy múzeumi egységet. A stockholmi Néprajzi Múzeum a Gärdet-i Múzeumparkban található, ahol virtuális mobilitásunkat Stefan Johansson segítette. Jessica Christensen a Museum of Mediterranean and Near Eastern Antiquities, és a Musem of World Culture múzeumokat mutatta be. A stockholmi Néprajzi Múzeum és a göteborgi Világ Kultúrái múzeum különösen fontos szerepet kapott mobilitásaink alatt, mert az intézmények gyűjteménye és gyűjtőköre nagyon hasonlít a budapesti Néprajzi Múzeum regionális gyűjteményeire.

Elsőként megismerhettük a Néprajzi Múzeum állandó kiállítását, majd az időszaki kiállítások közül a Black Thread című tárlatot. Ebben a kiállításban olyan klasszikus afrikai textileket mutatnak be, amelyek a kortárs fekete divattervezőkről szóló filmekhez kapcsolódnak. Nagyon fontos kiállítás a Human Nature, amelyben az éghajlat változásrés a fajok kihalásának emberi tényezőivel, mint például a túlzott fogyasztás, foglalkoznak.

A tömeges fogyasztás olyan világot hozott létre, amely veszélyezteti az alapvető és érzékeny rendszereket. A kiállítás példákat gyűjt a világ régi rendszereiből, valamint új kutatási projektekből, amelyek bemutatják a fenntarthatóbb jövő lehetőségeit. A megrendítő kérdések mellett emlékezteti is a látogatókat, hogy mindannyian hozzájárulhatnak a változáshoz.

Megtudtuk, hogy fontos kapcsolatokat ápolnak több civil szervezettel, többek között a Japán Tea Társasággal, akikkel rendszeresen együttműködnek közös rendezvények szervezésében. A japán teaház szintén a Gärdet-i parkban, a múzeum közelében található, sajnos néhány éve leégett, de a helyreállítása hamar megtörtént. (Érdekes párhuzam, hogy a walesi botanikus kert egyik legkedveltebb területe ugyancsak a japán kert és teaház volt.) Rendszeresen tartanak előadásokat egyetemistáknak az egyetemi tanárok bevonásával. Ugyancsak kiemelt programjuk a „Meeting with memories” amely az idősebb generációnak és a demenciában szenvedő időseknek szóló program.

Programjaik mindenki számára nyitottak, bár a pandémia miatt jelenleg zárva tartanak. Nyári programjaikat ezért a parkban tartották és a virtuális vezetések is gyakoribbak intézményeikben. Az iskolai programok is online zajlanak. A múzeum épületében kreatív workshop terem, egy előadóterem egy 150 fő befogadására képes auditórium áll rendelkezésre múzeumon belüli programjaik megrendezésére. Különleges figyelmesség, egyúttal kellemes hangulatot teremt, hogy a svéd kollégák időről-időre magyarra fordítják az éppen bemutatott oldalt. A kiejtésük majdnem tökéletes 🙂

A göteborgi múzeum szintén izgalmas témafelvetésekkel készteti gondolkodásra, együttműködésre látogatóit. A japán kultúra itt is fontos szerepet kap, kapcsolódva a múzeum gazdag távol-keleti gyűjteményéhez jelenleg a Victoria & Albert Múzeum utazó kiállítása tekinthető meg ingyenesen. A tárlat az ikonikus ruhadarab sokoldalúságáról mesél a 17. századtól napjaink értelmezéséig. Az Együtt című évente kiegészülő vagy cserélődő tartalmú kiállítás felnőtt kísérettel érkező gyerekeknek szól, a társadalmi együttélés szokásait, formáját bemutatva kortárs és gyűjteményi példákkal, teret engedve a szabad felfedezésnek, játéknak és értelmezésnek. A szellemhajó c. kiállítás a múzeumi tárgyak repatriációs kérdéseit feszegeti.

Milyen zseniális ötlet, látványos és látogatócsalogató kiterjeszteni a múzeumi gyűjteményt az épületen kívülre, nagy felületen, a gyűjtemény által ihletett képzőművészek óriás grafikáival! Mellett rendkívül izgalmas és példamutató múzeumi feladatvállalásuk. Bátran rendeznek olyan kiállításokat, melyek a jelenkor problémáira, kihívásaira keresi a válaszokat, gyűjteményeik segítségével adva lehetséges utakat a felvetett kérdésekre, megszólítva ezzel látogatóikat, különösen a fiatal felnőtt korosztályt.