Kenyeret és tejet!

Az Észt Kenyér és az Őszi Vásár Napja hagyományos ünnep. Ha esik, ha nem.

Az Észt Szabadtéri Múzeum igazán különleges hely. Kenyér-áldás, pékek és kéményseprők váltóversenye, a legjobb kenyérnek járó díj átadása, kézműves programok, tánc, ének egyetlen napon. Rendkívül változékony időjárást hozott ez a szeptemberben: tegnap 20 fok fölötti, napsütéses, most hűvös széllel szemerkélő az eső. Ez azonban láthatólag nem tartja vissza az érdeklődőket.

A paraszti kultúrában a kenyér mellett fontos szerepet játszott a tej, 150 évvel ezelőtt ritka alkalom volt a friss tej fogyasztása, tavasszal és nyáron a savanyított tej került az asztalra. Az Észt Kenyér Napja természetesen hagyományosan a kenyérre összpontosít, de idén kiemelt szerep jut a tejnek is. Hogyan készül a tejből a vaj, a joghurt, a sajt és a fagylalt? Miként működnek a tej feldolgozásához használt eszközök, gépek?

A kenyérvásár, kóstoló, majd a legjobb kenyérnek járó díj átadása az egyik legnépszerűbb program, hiszen a látogatók szavazatai alapján választják ki a győztest. A vásár kínálata nagyon színes, mindenféle hasznos és haszontalan portéka megtalálható. A “Süsd meg magad” dobozban magunkkal vihetjük a hozzávalókat, és garantálják, hogy a helyben fogyaszthatóval teljesen azonos minőségű kenyeret tudunk majd készíteni.

A látogatók kipróbálhatják a kenyér készítéséhez kapcsolódó munkálatokat, többek közt a cséplést is. A nap különlegessége, hogy ezúttal a Heino Prost Mezőgazdasági Gépmúzeum által kölcsön adott cséplőgép is megjelenik a hagyományos kézi módszer mellett. A betakarításhoz használt eszközök, a gabonafajták, régi mérőműszerek és ugyancsak előkerülnek.

Építész munkatárs, kommunikációs szakember, kutató, etnográfus és önkéntes, múzeumpedagógus és rendezvényszervező együtt dolgozik ezen a napon. Korabeli ruhákban, lelkesen, felkészülten. A közönség örömmel enged az invitálásnak. Érdekes, hogy bár érkeznek családok, arányaiban kevés gyermeket látunk, főként felnőttek sétálnak a farmokon, időznek a házakban tartott bemutatókon. Kóstolni, kipróbálni, játszani, beszélgetni itt mindenki szeret, nyitott, barátságos légkör.

A Soveljada néptáncegyüttes bemutatóját a kenyéráldás követi a templomban. Kisgyermekeknek bábszínház előadások, az idősebbeknek a saját tejesdoboz elkészítése, vagy a filmvetítések lehetnek különösen érdekesek. A Kolhozház ’78-as lakásában a háziasszony gofrival és saját készítésű fagylalttal várja a vendégeket. A Pulga Farm szaunájában az őszi nagymosás napját elevenítik fel: hagyományosan évente kétszer, tavasszal és ősszel tartottak nagymosást. Ma a mosás után a háziasszony és a szobalány felmelegíti a szaunát, hogy kipihenhessék magukat egy hosszú, dolgos nap után.

Az Oktatási Központ iskolaépülete a Skanzen egyik központi helyszíne. A program keretében a korabeli mértékegységekkel és a mérésekhez használt műszerekkel találkoznak majd a látogatók. Itt pihen a múzeum legidősebb lakója is. A 20 éves macska többnyire alszik, és örömmel találkoznak vele azok a felnőttek, akik még gyermekként vettek részt rendszeresen a múzeumpedagógiai programokon.