Humorral, játékkal biztosan megmarad…

Látogatások az Észt Történeti Múzeum intézményeiben.

Több más közgyűjteményhez hasonlóan az Észt Történeti Múzeum is alapítványi fenntartású lett néhány évvel ezelőtt. Ez nagyobb önállóságot jelent, még mindig kielégítő finanszírozást, tervezhető projekteket. A négy bemutatóhelyszíne közül kettő az óvárosban található: a Nagy Céhcsarnok, amelyben az észt történelem emlékeit átfogó tárlaton mutatják be, valamint a Színház és Zene Múzeuma. A város északkeleti részén, közvetlenül a tengerparton a Maarjamäe Palota ad otthont a Maarjamäe Történeti Központnak és a Filmmúzeumnak. Utóbbi a legnépszerűbb attrakciók közé tartozik Észtországban.

A történelmi épületben kezdjük az ismerkedést, ahol Liisi Selg, az oktatási osztály vezetője fogad bennünket múzeumpedagógus munkatársaival. Az állandó kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetés szerves része a felnőttek számára meghirdetett egyéb programoknak, épülettörténeti sétáknak is. A rejtett zugokat külön felfedezőút keretében is meg lehet tekinteni. A helyi Örökség Napok keretében a pincétől padlásig vezető programra sok érdeklődő jelentkezett. Az installáció szellős, egy-egy tematikus vitrin a legkifejezőbb tárgyakat mutatja be, illetve olyan kérdéseket tesz fel, amelyek izgalmas beszélgetéseket indíthatnak el. Felnőttek és gyerekek egyaránt szívesen vesznek részt játékos, interaktív feladatokban, A teremben vannak ugyan érintőképernyők, ám a hangsúly a műtárgyakon, illetve a kézbe vehető, más érzékszervekkel is felfogható elemeken marad. A megosztott információk gyakran vicces asszociációkra, anekdotákra alapulnak. Az észt, orosz és angol nyelven egyaránt olvasható tartalmak könnyen hozzáférhetők, az eszközök kezelése is egyszerű. A vezetések és programok mind a három nyelven rendelkezésre állnak. A pandémia itt is visszavetette a látogatottságot, kb. harmadára csökkent idén az érdeklődők száma.

A foglalkoztató teremben többek közt izgalmas viseletekkel, befőttes üvegekbe zárt történetekkel, műtárgymásolatokkal és kézműves programokkal várják a csoportokat. A múzeumpedagógusok minden helyszínhez “kompatibilisek”, a jövő évben kerülhet sor létszámfejlesztésre. Komplex rendezvényeken önkéntesek is segítik a munkát. A pince szinten az épület jellegzetessége, a borokat és egyéb, itt is forgalmazott alkohol italokat bemutató terem (az egyik listában örömmel fedezzük fel a 4 puttonyos Tokaji Aszút). A háttérben egy ittasság miatt elzárt férfi méltatlankodó hangja szólal meg, aki elsősorban egy kis vizet kér, és a szabadon bocsátását követeli.

Ezen a szinten kapott helyet a “A dolgok szelleme” című tárlat, melyet a legkülönlegesebb gyűjteményi tárgyakból rendeztek, illetve a méltán népszerű fegyver kiállítás. Az emeleten régi érmék, egy rejtett ajtó mögött pedig sárkány őrzi az aranykincseket. (A sárkányok úgy látszik mindenütt ott lapulnak.)

Közkedvelt program a bortúra, gyakoriak a koncertek, terembérletes programok. Rendkívül jó kapcsolatokat ápolnak az oktatási intézményekkel, évente egy alkalommal a múzeumok vendégül látják a pedagógusokat, beszámolnak az aktuális fejlesztéseikről, szolgáltatásaikról. A részvétel nagyságrendje számunkra meglepően magas volt: kb. 600 fő vesz részt ezen az eseményen! Az oktatási területen dolgozó szakemberek vallják: humorra, játékkal, az érzékszervek megmozgatásával sok információ megmarad. Nem járt el az idő a demonstrációs eszközök használata felett sem, a legélménydúsabb programjaikban kiemelt szerephez jutnak.

Míg az óvárosi épületeket elsősorban észtek látogatják, addig a Maarjamäe Palota kedvelt helyszín az orosz érdeklődők számára is, “mint minden, ami a cári Oroszországhoz kapcsolható”. Anatoli Orlov-Davydov gróf építtette fel nyári rezidenciaként, majd több funkcióváltást követően 2018 vált látogathatóvá az Észt Köztársaság 100 éves fennállásának ünnepén. Parkjának kialakításakor Észtország kicsinyített mását igyekeztek felépíteni, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt kellemes környezetet biztosítva a kikapcsolódáshoz. Több filmet forgattak ezen a helyszínen, melynek történetét egy vetített animáció meséli el részletesen a palota dísztermében. A hátsó kertben álló szoborpark a szovjet köztéri műalkotásokból épült, vakok számára teszik látogathatóvá a közeljövőben a számukra összeállított programmal. Az épületben a kutya és az ember kapcsolatáról szóló interaktív kiállításon minden korosztály értékes időt tölthetnek el. A “Gyermekköztársaság” című tárlat minden ízében figyelembe veszi az általános iskolás korú gyerekek igényeit, akik részt vehetnek egy választáson és többek közt megismerhetik a Parlament működését is. “Az én szabad hazám” című tárlat az elmúlt 100 év eseményein vezeti keresztül a látogatót a köztársaság kikiáltásától napjainkig.

Egy izgalmas program keretében mi is részt vehetünk egy időutazáson Anu Vlagyimirovna vezetésével. Régi történetek, emlékek, zenék is népszerű sorozatok bukkannak fel. Meglepetés, hogy ezeknek sorában A Tenkes kapitánya is helyet kapott. Tallinn régi és új városképeit rendezzük össze, majd beszélgetünk arról, milyen lehetőségek nyílnak az idősebb generáció emlékeinek összegyűjtésére. Azt ész kollégák is szeretnének felkészülten foglalkozni a nyugdíjas és demens csoportokkal, azonban a jelenlegi létszám ezt még nem teszi lehetővé. A program végén jutalmat kapunk – egy ehető nyakláncot, amit egyelőre elteszünk emlékbe, mivel saját sütésű gombás pitével és kávéval várnak bennünket a barátságosan berendezett konyhában. Itt pihenhetnek meg a munkatársak, akik gyakran 4-5 csoportot is fogadnak egy nap. Minden helyszínen találunk családi felfedezőlapot, mert fontos, hogy a családok együtt is jól tudják érezni a magukat a kiállításokban, közös élményeket szerezzenek, szívesen visszatérjenek. Persze ha ezen felül a gyerekek el tudják foglalni magukat, alkotnak, játszanak, a szülő is nyugodtan nézelődhet egy kicsit :).