Ráadás

Tallinn Városi Múzeumában és Botanikus Kertjében is hasznos volt az időtöltés.

A tallinni Városi Múzeumot 1937-ben alapították. Jelenleg 7 különböző múzeum és kiállítóhely tartozik hozzá. A középkori városmagban, a városfal közelében egy többször átépített XV. századi épületben kapott helyet a város történetét bemutató kiállítás, amely a legkorábbi történeti időktől napjainkig görgeti végig előttünk a város történetét. A kiállítás azt az alapkérdést járja körül, hogy milyen város is Tallinn: Hanza-város, határváros, provinciális vagy főváros? A 150 000 műtárgyat számláló gyűjteményéből régészeti leletek, középkori relikviák, a hajózás eszközei vonulnak fel, és a modern mellett hagyományosabb installációs technikákat ötvözve jelennek meg a különleges struktúrájú terekben. A több mint 2 000 kerámiát számláló időszaki tárlat jól megfèr régi város szexuális , vagy a szocialista idők rádiózási szokásainak bemutatásával. Itt is kérdésekkel késztetik a látottak átgondolására a közönséget, a szövegek és maga az installáció is könnyen érthető, jól követhető. A színes grafikák korabeli alakokat festenek elénk, a műtárgyak megszólaltatásában komoly szerepük van.

Egy helyi munkatárs örömmel ragadja meg az alkalmat, hogy az angol nyelvű feliratokat nélkülöző részeken kalauzoljon. (Van lapozható leírás, de nem könnyen kezelhető.) Nem ő az első Tallinnban, aki elmondja, mennyire tetszik neki a magyar nyelv dallamossága. A vezetéseken kívül jellemzően gyermekeknek, iskolás csoportoknak tartanak programokat.

A múzeummal virtuálisan is kapcsolatba léphetnek az érdeklődők a Google Arts & Culture felületen keresztül. Tematikus egységek bejárhatók, az itt rögzített gyűjteményi anyag rendszerezett formában is áttekinthető.

Ezen az úton sem hagyhatjuk ki a botanikus kert meglátogatását, igaz, az őszi idő csak részben adja vissza a sokszínű növényvilág szépségét. Tallinn botanikus kertjét 1961-ben alapították, a Pirita folyó mellett található mintegy 123 hektáros területen. A kertnek több része van: a pálmaház, amelyet 1971-ben nyitottak meg, az arborétum, a rózsakert és a sziklakert, amelyet éppen átépítenek. Az őszi munkák folynak, de ennek ellenére üdítő kikapcsolódás a kertben tett séta.

A látogatóknak információs táblák elhelyezésével segítik a tájékozódást a térben, és az egyes területekre jellemző botanikai ismeretek megszerzését is. A bejárat közelében kisebb növényrendszertani képzést kaphatunk, pl. megismerhetjük, közelről tanulmányozhatjuk a levélformákat, virágzatokat. Ebben még a modern, letisztult stílusú tábláknál elhelyezett nagyítók is segítségünkre vannak. A dísznövények mellett konyhakerti növényekkel is találkozhatunk. Augusztusban a botanikus kert vendége Magyarország volt.

Bodnár Kata , Koltay Erika